Download subtitle and video from Youtube

Quicky way to download subtitle and video from Youtube: go to https://thetv.info/[youtube-id]
E.g. Change https://youtu.be/6I2BnX32qNQ to https://thetv.info/6I2BnX32qNQ

Video Stazama egzodusa 2015- Brijesnica - Malčići - Kvrga - Prokop - Borovci - Lozna

TheTV.info
02:11   |   3K+ views   |   07/21/2018 at 17:05

Download this video is not available

Description

Marš "Stazama egzodusa" u znak sećanja na progon 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće. Za dve nedelje 23.000 pripadnika armade BiH i odreda "El mudžahid" spalili 30 sela.
Kolona od oko 600 učesnika marša "Stazama egzodusa 2015" prešla je u četvrtak stazu dugu 22 kilometra povodom obeležavanja 20 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline reke Krivaje i južnog Ozrena.

Srbi iz Vozuće proterani su sa vekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz". Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahid", kao i usled bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, proterano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za njih 130 još traga.

Kolona sećanja na upravo te crne dane za srpski narod u ovom delu Srpske krenula je od Doboja, prešla Brijesnicu na Ozrenu i došla do naselja Stog kod Vozuće, opština Zavidovići. Jedan od organizatora ovogodišnjeg marša, koji se održava osmu godinu zaredom, Ljubinko Đurić, dugogodišnji dopisnik "Novosti" iz Doboja, istakao je da ni kiša nije omela učesnike marša da dođu do naselja Stog.

- Reč je o "kamionskom putu" koji ide pravcem Brijesnica - Malčići - Kvrga - Prokop - Borovci - Lozna, kojim su Srbi iz Vozuće i doline Krivaje bežali od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su proterali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora - pojasnio je Đurić.

Po dolasku kolone i okupljanja učesnika u mestu Stog, u Crkvi Svetog Georgija služena je liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu. Pored liturgije upaljene su sveće i položeni venci na spomen-

-obeležja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica VRS iz Vozuće i sa drugih prostora, koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

GRADONAČELNIK NA ČELU KOLONE

ĐURIĆ predočava da je u koloni, osim građana Bijeljine, Srpca, Prnjavora, Modriče, Dervente, bilo i pripadnika Oružanih snaga BiH iz dobojske regije, a marširao je i gradonačelnik Doboja Obren Petrović i predsednik SO Srbac Zoran Đukić.

Popular this week

Related videos

TheTV in 90 countries


16 main categories